Hirtshals Fyr

Hirtshals Fyr, Fyret 2, 9850 Hirtshals, Danmark - WWW KORT
Klitterne nedenfor fyret skjuler et fort

Klitterne nedenfor fyret skjuler et fort Lena Dyrdal Andersen

Hirtshals fyr er et fyrtårn ved Hirtshals. Det blev opført i 1863 i en senklassicistisk stil med N.S. Nebelong som arkitekt og C.F. Grove som ingeniør.

Fyrets flammehøjde er 57 meter, selve tårnet er 35 meter højt. Fyrtypen er anduvningsfyr. Fyrkarakteren er: Fast hvidt lys med et kraftigt blink hvert 30. sekund. Der er 144 trin til udsigtsbalkonen.

Anlægget er sammensat af fyrtårnet, to korridorbygninger, der forbinder fyret med de to funktionærbygninger, et udhus (1863), et maskinhus (1914) og et sirenehus (1958).

Bygningerne er opført i hvidmalet grundmur. Tårnet står på granitsokkel, mens de øvrige bygninger står på sortmalet muret fundament. De to små korridorbygninger fremstår opført i granitsten mod gården og beton mod havet.

Selve fyrtårnet er rundt og afsluttes af en kobberbeklædt lanterne. Tårnet prydes af kong Frederik 7.s monogram og årstallet for opførelsen.

Omgangens gelænder er nyt. Døre og vinduer er fornyet.

Ved opførelsen havde fyret fast linseapparat og roterende forstærkerprismer. 1914 blev tårnet konverteret fast fyr med blink og petroleums-glødenetbrænder. Fyret blev elektrificeret i 1939.

De enetages funktionærboliger dækkes af eternitskifer beklædte saddeltage med kviste. Murene opdeles af lisener. Huset mod nord var tiltænkt fyrmesteren og 1. assistenten, mens huset mod syd blev beboet af 2. og 3. assistenten. Nordbygningens midterfag er prydet af et tilbagetrukket felt, der afsluttes af et rundbueformet savstik.

Hirtshals fyr spiller en vigtig rolle i TV2s familiejulekalender 2013 "Tvillingerne og Julemanden".

Skjult i klitterne omkring fyrtårnet findes en del bunkers, et helt fort bygget af tyskerne som en del af Atlantvolden under 2. verdenskrig. Vendsyssel Historiske Museum har overtaget anlægget, og det hedder i dag Bunkermuseet.

Wikipedia

Video-plugin kan ikke vises da du har fravalgt cookies - klik her for at ændre indstillinger.


Kommentar-plugin kan ikke vises da du har fravalgt cookies - klik her for at ændre indstillinger.


Rejsemål: Danmark > Nordjylland > Hirtshals

Hirtshals Fyr Lena Dyrdal Andersen CC BY-SA 3.0

Hirtshals ligger i Vendsyssel og er en fiskeri- og færgeby med 5.733 indbyggere (2020).
Hirtshals er især kendt for sine havne:
fiskerihavnen og færgehavnen.
Byen er opstået omkring havnen der blev bygget 1919 – 1931.

Beliggenheden ved Nordsøen gjorde, at man tidligt fik bygget et fyr på stedet: Hirtshals Fyr.

Fiskeri spiller en stor rolle for byen ligesom turisme, herunder sommerhusudlejning.

I byen ligger Nordsømuseet med et af Europas største akvarier; det var i 2003 udsat for en ødelæggende brand, men er genopbygget.

Hirtshals er hvert år vært for flere arrangementer, eksempelvis Naturmødet, samt Musik Under Trappen ligesom der afholdes en stor fiskefestival der strækker sig over flere dage.

Fra Hirtshals er der blandt andet færgeforbindelse til Kristiansand og Larvik med Color Line, til Kristiansand, Stavanger, Bergen og Langesund med Fjord Line og til Tórshavn, Seyðisfjörður med Smyril Line, hv ...Læs mere om Hirtshals
Populært i Hirtshals

ArtiklerVi anbefaler