Rubjerg Knude Fyr

Fyrvejen 30, 9480 Løkken, Danmark KORT
Turisterne flokkes om fyret

Turisterne flokkes om fyret Znuddel

Rubjerg Knude Fyr er et dansk anduvningsfyr på Rubjerg Knude.

Fyret blev bygget i 1899, men på grund af enorm sandflugt gennem årene blev man nødt til at slukke fyret i 1968, da man ikke længere kunne se lyset fra vandet. De gamle personalebygninger har været indrettet som sandflugtsmuseum, men har også måttet opgives da sandet begyndte at ødelægge bygningerne. Syd for fyret ligger Rubjerg Plantage.

Sandflugtsudstillingen er nu flyttet til Strandfogedgården i Rubjerg, som er en del af Vendsyssel Historiske Museum.

Tårnet er 23 meter højt og var anbragt oven på den ca. 60 meter høje Rubjerg Knude. Herved kunne lyset i toppen af tårnet ses på lang afstand.

I foråret 2016 blev fyrtårnet åbnet for publikum. Der blev etableret en ny trappe og et kalejdoskop i toppen af tårnet.

Da det kysterosionstruede fyr er en stor turistattraktion, besluttede Hjørring Kommune i august 2018 at flytte fyret 80 m. længere bort fra kysten.

Flytningen blev påbegyndt d. 22. oktober 2019 kl. 9.15 og afsluttet samme dag kl. 14.35. Flytningen blev udført under ledelse af murermester Kjeld Pedersen fra Lønstrup.

Wikipedia

Video-plugin kan ikke vises da du har fravalgt cookies - klik her for at ændre indstillinger.


Kommentar-plugin kan ikke vises da du har fravalgt cookies - klik her for at ændre indstillinger.


Rejsemål: Danmark > Nordjylland > Lønstrup

Kø ved ishuset en varm sommerdag.

Lønstrup er et gammelt fiskerleje. Naturen er barsk med stejle sand- og lerklinter. Lidt syd for byen ligger ruinerne efter Mårup Kirke. Den middelalderlige kirke blev delvist nedtaget i 2008, da den kun var få meter fra at skride i havet. Fra kirkeruinen er der fin udsigt mod Rubjerg Knude fyr, der en km længere mod syd ligger delvist begravet i sand. Fra knuden er der en enestående udsigt over hav og land.

Lønstrup blev et kendt sted den 11. august 1877. Den dag trak det sammen til et voldsomt uvejr, og ved middagstid startede et skybrud, som varede 1½ time.

Den lille Lønstrup Bæk blev til en kløft 360 meter lang, 15 meter bred og 4,5 meter dyb.

Fiskerne, som var på havet, anede intet om katastrofen, før de så dele af nedstyrtede huse samt møbler og andet husgeråd ligge og flyde i vandet. På vej ind så de en sandtange fyldt med husgeråd, træer og buske, der nåede helt ud til mellemste revle. 6 huse blev revet med strømmen, 4 blev revet ...Læs mere om Lønstrup


Populært i Lønstrup

Nordic Choice Hotels er Nordens største hotelkæde

ArtiklerVi anbefaler